Ondersteuning voor
mensen met een beperking

Nieuws

Bij ons staan de pannen op tafel

Geplaatst op 10 maart 2017

Eten is een sociaal gebeuren

Marcella Droge en Guus van Zelst koken als vrijwilliger bij de Inloopruimte van De Waerden aan de Camphuysenstraat in Alkmaar. Marcella is er iedere woensdag, Guus is er ook op woensdag, maar dan eens per twee weken. Ze worden geholpen door cliënten van De Waerden die er in de buurt wonen. Esther Takken komt, als haar werk het toelaat, zo vaak mogelijk helpen, ze vindt het erg gezellig hier. Vandaag is het, vanwege het interview een eenvoudig recept: kip-kerrie met wokgroenten en vruchtjes.

Gemiddeld komen er bij de inloopruimte twaalf tot zestien mensen eten. Esther: “Het zijn allemaal cliënten van De Waerden en ze komen overal vandaan. Hoefplan, maar ook uit Heiloo, Egmond en Bergen.” Marcella: “geen pakjes of zakjes en alle groentes worden vers gesneden. Dat is een hele klus”. Esther is vaak bezig met het snijwerk, of met aardappels schillen. Guus: “dat is al snel zo’n kilo of tien schilwerk. Er zijn meer mensen die regelmatig komen helpen. Bij het snijden en schillen maar ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen of het tafeldekken.”

Guus: “Eten is een sociaal gebeuren en gezelligheid is het kernwoord hier.” Marcella: “De huiselijkheid trekt mensen aan, bij ons staan de pannen op tafel.” Esther: “Alleen thuis eten vind ik niet zo leuk. Hier is het veel gezelliger. Als er niet in de Inloopruimte wordt gekookt dan ga ik meestal met een aantal anderen eten in het buurthuis. Of ik kook samen met een vriendin bij een van ons thuis.”

Luisterend oor

Guus en Marcella kennen elkaar uit de periode dat ze beide op zoek waren naar een baan. Ze kwamen elkaar tegen tijdens een project dat hen hierbij verder op weg kon helpen. Guus hielp toen al bij De Waerden als vrijwilliger bij het koken. Hij tipte Marcella, “dat is vast ook wat voor jou.” Een week later was Marcella begonnen. Dat speelde zo’n twee tot drie jaar geleden. Hoewel beiden geen achtergrond in de zorg hadden, hebben ze inmiddels beiden een betaalde baan bij De Waerden, maar ze blijven natuurlijk ook gewoon vrijwilliger aan de Camphuysenstraat. Marcella: “Dit is een hele gezellige club met mensen die voor ons speciaal zijn geworden. Als je hier regelmatig komt dan bouw je een band op met elkaar.” Esther: ”Het is inderdaad erg fijn dat Guus en Marcella er zijn. Zij hebben voor ons alle tijd en altijd een luisterd oor.”

Esther Marcella Droge Guus