Wat doet een praktijkcoach?

De vragen die wij als praktijkcoaches krijgen gaan vaak over concrete begeleidingssituaties. Als een team of collega ergens niet uitkomt in de begeleiding dan kan een praktijkcoach meelopen tijdens de begeleidingssituatie van de betreffende cliënt. Naderhand wordt er besproken hoe de begeleiding zo aangepast worden dat die beter aansluit bij de cliënt. 

Praktijkcoach

Ilona Groot is ambulant begeleider bij team HAL-zuid. Daarnaast is ze een van de vier praktijkcoaches die teams en individuele collega’s coacht bij vraagstukken met cliënten of andere werkgerelateerde situaties. Ilona: “Van nature ga ik makkelijk gesprekken aan met collega’s. Ik wil graag met hen meedenken over hoe in het werk bepaalde situaties kunnen worden opgelost of verbeterd kunnen worden. Op een gegeven moment kreeg ik steeds meer behoefte aan contact met collega’s van andere teams. Ik was nieuwsgierig naar de knelpunten waar zij mee te maken hebben. Toen kwam er een interne vacature voor een praktijkcoach, hierop solliciteren is het beste dat ik heb gedaan. Ik krijg er zoveel veel energie van om samen met een team op locatie of met een individuele collega vanuit Triple-C op zoek te gaan naar een oplossing of verheldering voor een vraagstuk rondom een begeleidings- of werksituatie.”

Coaching-on-the-job

“Als ik met een team werk dan vind ik het fijn om naast hen te staan, mee te lopen en te observeren. Uit ervaring weet ik dat wanneer je bezig bent met de begeleiding van een cliënt dat je druk bent met de situatie, zeker als het niet soepel verloopt. Afstand nemen is dan moeilijk. De vragen die wij als praktijkcoaches krijgen gaan vaak over concrete begeleidingssituaties. Als een team ergens niet uitkomt in de begeleiding dan kan ik als praktijkcoach met verschillende collega’s meelopen tijdens de begeleidingssituatie van de betreffende cliënt. Tijdens mijn observaties ga ik uit van de behoeften van de cliënt en de oorzaak van het gedrag dat de cliënt laat zien. Naderhand bespreek ik met het team wat ik heb gezien en bespreken we hoe we de begeleiding zo kunnen aanpassen dat die beter aansluit bij de cliënt. Daar gaat het team vervolgens mee aan de slag. Na verloop van tijd heb ik weer contact met het team en hoor ik of de aanpak succesvol is, of dat er opnieuw naar de situatie moet worden gekeken.”

“De praktijkcoaches coachen ook individuele collega’s bij concrete begeleidingsvragen of andere situaties waarin zij vastlopen, denk hierbij bijvoorbeeld aan, grenzen aangeven in je werk. Als ik een vraag krijg dan loop ik een aantal keer mee en bespreek wat ik zie en hoor om samen met de betreffende collega tot een bijstelling van de begeleidingssituatie te komen. De waarde van het inzetten van een praktijkcoach zit hem denk ik grotendeels in de afstand die we hebben tot de situatie en de tijd die we kunnen nemen voor een goede observatie. Hoewel het soms toch spannend is voor collega’s dat we meekijken, zijn we ook laagdrempelig. We zijn tenslotte collega’s en kennen het werk.”

Ontdekken van nieuwe mogelijkheden

“Binnenkort ondersteunen we als praktijkcoaches ook de collega’s die flexwerk doen. Deze collega’s komen op veel verschillende plekken en maken verschillende situaties mee. Vaak spreken ze nauwelijks andere collega’s. Voor hen is het fijn om met regelmaat een gesprek met ons te hebben over hoe het gaat als je met veel verschillende begeleidingssituaties te maken hebt.”

“Ik vind het mooi als ik zie dat een collega nieuwe mogelijkheden heeft ontdekt en weer verder kan met de begeleiding van een cliënt.”