Ondersteuning voor
mensen met een beperking

Dagbesteding Smikkeltuin

De Smikkeltuin is gevestigd bij Agrarisch Bedrijvencentrum Groenbasis aan de rand van Santpoort in een groen buitengebied. Groenbasis kweekt bomen en verhuurt grond aan het Spekkenwegje. De Waerden heeft deze mogelijkheid benut en van een perceel grond een tuin gemaakt waar verschillende producten worden gekweekt voor de verkoop in het eigen winkeltje of op markten in de omgeving. Hier worden ook hondenspeeltjes en woonaccessoires verkocht.

De cliënten maken tijdens hun werk gebruik van de werkplaats en de kantine. Bij slecht weer kunnen in een grote hal verschillende werkzaamheden worden voortgezet. Regelmatig wordt samen met de medewerkers van Groenbasis geluncht of koffie gedronken.

De Smikkeltuin is een gevarieerde tuin met bloemen, groenten en kruiden. In de tuin staat een groot kippenhok met kippen. Er zijn verschillende werkzaamheden op de tuin, van onkruid wieden tot eieren rapen.

Naast het grove buitenwerk is er ook ander werk zoals het maken van tuindecoraties of het verwerken van de producten van de tuin voor de verkoop. Soms worden er werkzaamheden voor bedrijven uit de buurt gedaan, zoals het verpotten of snoeien van planten. De producten uit de tuin worden verkocht. Dit gebeurt op de tuin zelf en soms ook tijdens een van de lokale markten in de omgeving.

Tijdens het werk bij De Smikkeltuin is er altijd begeleiding van De Waerden aanwezig.

Er zijn ook regelmatig vrijwilligers die een handje helpen. De Smikkeltuin is niet bereikbaar met het openbaar vervoer. De cliënten komen met de fiets of brommer naar de tuin, ze worden gebracht of komen met speciaal vervoer.

Openingstijden

De tuin is geopend van maandag tot en met donderdag van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Er zijn meerdere groenkwekers aan het Spekkenwegje gevestigd en er heerst bedrijvigheid in de omgeving, vooral in het voor- en najaar en de zomer. Bij de kwekerijen komen regelmatig mensen langs voor zaken en de Smikkeltuin wordt regelmatig bezocht door mensen uit de omgeving die eieren of groente komen kopen.

Samen met het netwerk

Een persoonlijk begeleider organiseert samen met het netwerk van de cliënt de ondersteuning die nodig is voor een gelukkig leven en het hebben en houden van een gezonde leefomgeving. Vanuit een vertrouwde basis zorgen we dat iemand zich kan ontplooien. Daarbij proberen we zoveel mogelijk aan te sluiten bij de bestaande mogelijkheden in Velsen.

Ondersteuningsmogelijkheden

De Waerden heeft verschillende arrangementen voor mensen met een CIZ-indicatie (Wlz) of een passende Wmo-beschikking.

Onze arrangementen

De aanmeldprocedure

Stagemogelijkheden

De Waerden heeft verschillende stagemogelijkheden voor mensen die ervaring willen opdoen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Stagemogelijkheden die we aanbieden zijn: