Vandaag is de 1e paal geslagen voor 32 appartementen in Heerhugowaard. Pro6 bouwt samen met De Geus Bouw drie appartementencomplexen, waarvan een bestemd is voor De Waerden. In 2026 kunnen daar 32 cliënten gaan wonen.

Zie hier een impressie van de middag. Het managementteam, een gedragskundige, zorgbemiddeling centrale deelraad cliënten en verwanten vertegenwoordigden De Waerden.

Leonie van Son, de bestuurder, heeft de circa 400 gasten toegesproken met de volgende woorden:

Samen met Pro6 bouwen we, letterlijk en figuurlijk aan onze toekomst, hier in het Stationskwartier in gemeente Dijk en Waard. Onze cliënten kunnen daar straks gaan wonen in een eigen woning, met 24-uur ondersteuning van onze begeleiding. Zo kunnen zij op zichzelf wonen, in een veilige omgeving, met ondersteuning wanneer het nodig is.

Hoe mooi is dat?!

Stedenbouwkundig zijn de plannen prachtig. Het wordt een prettige en veilige omgeving voor iedereen. Door de mix van wonen, werken, recreëren met alle voorzieningen (gezondheids- en onderwijsvoorzieningen). Straks komt alles samen in het Stationskwartier. En er is veel aandacht voor  ontmoetingsplekken, groen en plekken waar kinderen kunnen spelen en ouderen zich veilig voelen.
Maar het gaat niet alleen om het stapelen van stenen. Het gaat ook om de verbinding met de buurt, om het sociale cement.

Als geen ander weten jullie dat cement een bindmiddel is voor verschillende ingrediënten. Het geeft stabiliteit en je bouwt hiermee aan een fundamentele basis. Sociale binding is de basis voor een fijne buurt. Een paar jaar geleden heeft het CBS onderzoek gedaan naar tevredenheid van de woonomgeving. Daaruit blijkt dat naast een prettig huis ook de sociale binding met de buurt een belangrijke rol heeft voor onze tevredenheid.

Als er sociale binding is met de buurt, zijn mensen tevreden met hun leven en de woning. Dus bij het bouwen van een nieuwe wijk gaat het om het stapelen van stenen en om sociale binding. Hoewel het nog wat aan de vroege kant is, denken wij bij De Waerden al na hoe wij een sociale bijdrage kunnen leveren aan het nieuw te bouwen Stationskwartier. 

Vanuit onze rol, ondersteuners van mensen met een beperking, werken wij vanuit een langdurige verbinding met onze cliënten. En verbinding met de buurt vinden wij net zo belangrijk. Niet alleen voor onze cliënten, maar voor de hele buurt.

Samen met de buurt willen wij werken aan een buurt waar je elkaar kent. Waar we elkaar helpen. Niet alleen dat de buren onze cliënten helpen, maar ook dat wij onze buren helpen.

Ik zie dit als het sociale cement. Het sociale cement maakt mensen gelukkig en daar dragen wij, vanuit De Waerden, graag aan bij.

De oplevering van het appartementencomplex zal medio 2026 zijn. Wil je meer weten en op de hoogte blijven van de nieuwbouw? Kijk regelmatig op onze website of schrijf je in voor de nieuwsbrief op de homepage. In de week van 11 maart 2024 komt de volgende nieuwsbrief uit.